Parkinson hastaliginda robotik rehabilitasyon ne zaman devreye giriyor

https://mlpqd82yoxcc.i.optimole.com/cb:-8qw.2411a/w:auto/h:auto/q:mauto/f:best/ig:avif/https://www.neuroverseclinic.com/wp-content/uploads/2023/12/IMG_2808.MOV.00_00_21_27.Still001.jpg
BİLGİ

Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon ne zaman devreye giriyor?

Parkinson hastalığı, özellikle hareket sistemini etkileyen ve bu nedenle hastalar ve aileleri için geniş kapsamlı olumsuz etkileri olan ilerleyici bir hastalıktır. İlaç tedavileri, beyin stimülasyonu ve rehabilitasyon yaklaşımları hastanın şikayetlerinin iyileşmesinde önemli yer tutar. Robotik rehabilitasyon, Parkinson hastalığının nörolojik olarak kişiyi ne kadar etkilediğine bağlı olarak, rehabilitasyonumuzun amacı mümkün olan en yüksek yaşam kalitesini sürdürmeye odaklanır. Rehabilitasyon hastanın kas ve eklem esnekliğini, hareketliliğini, gücünü, eklemlerin hareket açıklığını arttırmayı, yürüyüş sırasındaki vücut duruşunu düzeltmeyi ve yürüyüş sırasındaki adım uzunluğunu korumayı ve iyileştirmeyi amaçlar.

Parkinson hastalığı erken evrelerinde, hastaların motor becerileri yeterince iyi olabilir, ancak bazı ince motor beceri hareketleri olan el becerilerinde zorluk yaşayabilirler. Bu durumda, robotik rehabilitasyon ve birlikte ergoterapi uygulamaları hastanın hareketlerini düzeltmek, hareket aralığını arttırmak ve el ince motor becerilerini geliştirmek için kullanılabilir.

İleri evrelerde ise hastaların motor becerileri daha ciddi şekilde etkilenebilir ve robotik rehabilitasyon, hastanın günlük aktivitelerini yapmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Robotik cihazlar, hastaların günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve hastanın bağımsızlığını arttırmaya yardımcı olabilir. Hastaları yaşadıkları kontrol edilemeyen sallanma, denge ve koordinasyon güçlüğü, yürüme bozukluğu ve katılık gibi istenmeyen vücut hareketleri için iyileşmelerini sağlayacak teknolojik yaklaşımlar uygulanır. Hareket sistemi yanında diğer problemler açısından da rehabilitasyon sürecinde bilişsel fonksiyonlar, uyku bozuklukları, otonomik ve duyusal işlev bozuklukları da hedeflenerek, kişiselleştirilmiş bir tedavi programı hastaların klinik durumuna göre uyarlanır.

Parkinson hastalarının tedavi aşamaları nasıl oluyor?

Parkinson hastalarının tedavi aşamaları, hastalığın şiddeti ve semptomlarının türüne bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, Parkinson hastalarının tedavisi, birçok farklı disiplinden uzmanların bir arada çalışmasıyla yapılır. Bu disiplinler arasında nörologlar, beyin cerrahları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler, ergoterapistler, diyetisyen ve psikologlar yer alabilir.

İlaç tedavileri ve uygulanan derin beyin stimülasyonu (DBS) gibi cerrahi tedavilerin etkilerini arttırmanın yanı sıra, aktiviteye bağlı nöroplastisiteyi uyararak fonksiyonel yeteneğin en üst düzeye çıkarmak için rehabilitasyon programları uygulanır.

Rehabilitasyon birçok Parkinson hastası için çok önemlidir. Rehabilitasyon, örneğin derin beyin stimülasyonu gibi yeni bir tedaviden sonra önemli bir rol oynar, böylece tedavi edilen hastalar optimal koşullarla normal yaşamlarına dönebilirler. Ayrıca rehabilitasyon önlemleri, ilerlemiş Parkinson hastalığı ve örneğin denge veya yürüme bozukluğu olan hastalar için de önemlidir.

Hastalığın erken evresinde uygulanarak hastalığın ilerleme riskini önleyebiliyor mu?

Parkinson ne kadar erken teşhis edilirse o kadar iyi. Erken tedavi ile şiddetli semptomların başlamasını yıllarca geciktirebilirsiniz. Ancak semptomları tamamen önlemek mümkün değildir. Robotik rehabilitasyon, Parkinson hastalığının erken evrelerinde de kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir. Robotik rehabilitasyon, hastaların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur ve kas kuvvetini, esnekliğini ve koordinasyonunu artırır. Ayrıca, robotik rehabilitasyon, hastaların hareketlerini daha doğru ve kontrollü hale getirmelerine yardımcı olabilir.

Parkinson hastalığı, ilerleyici bir hastalıktır ve tedavi edilmezse semptomları zamanla kötüleşebilir. Ancak, robotik rehabilitasyon gibi erken müdahale tedavileri, hastalığın ilerleme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Erken evrelerde yapılan tedavi, motor becerilerin korunmasına ve nöroplastisitenin (beynin yeniden şekillenme yeteneği) artmasına yardımcı olur. Bu nedenle, robotik rehabilitasyon gibi tedaviler, hastaların daha uzun süre bağımsız bir yaşam sürmelerine ve hastalık semptomlarının ilerlemesini yavaşlatmalarına yardımcı olabilir. Ancak, hastalığın ilerlemiş evrelerinde robotik rehabilitasyon gibi tedavilerin etkinliği sınırlı olabilir. İlerlemiş evrelerde hastalığın neden olduğu nörolojik hasar daha ciddi hale gelir ve hastaların motor becerileri büyük ölçüde bozulabilir. Bu nedenle, robotik rehabilitasyon gibi tedaviler, hastalığın ilerlemiş evrelerinde semptomları tedavi etmek için diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılabilir.

Kimlere uygulanabilir? Kimlere uygulanamaz?

Robotik rehabilitasyonun etkinliği hastanın hastalığın evresine, semptomların ciddiyetine ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Robotik rehabilitasyon, motor becerilerini geliştirmek, hareket aralığını artırmak ve hareket kontrollü artırmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, Parkinson hastalarının semptomları, özellikle titreme, kas sertliği ve yavaş hareket gibi semptomları olanlarda robotik rehabilitasyon tedavisinin etkisi daha yüksek olabilir.

Ancak, bazı durumlarda robotik rehabilitasyon uygulanamayabilir. Örneğin, hastanın ciddi bir sağlık sorunu varsa, kalp yetmezliği ileri seviyedeyse, ciddi psikiyatrik rahatsızlık durumunda, enfeksiyon veya açık yaralar gibi sorunlar varsa robotik rehabilitasyon uygulanamayabilir. Her hastanın durumu farklı olduğu için, robotik rehabilitasyonun uygunluğunu belirlemek için mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına danışmak gerekir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, hastanın durumunu değerlendirerek robotik rehabilitasyonun hastaya uygun olup olmadığını belirleyebilir ve en uygun tedavi yöntemlerini önerir.

Parkinson hastaları bu tedaviden nasıl bir fayda sağlayabiliyorlar?

Robotik rehabilitasyon tedavisi süresi, hastanın durumuna ve tedavi planına göre değişebilir. Genel olarak Her 1-2 yılda bir 3-4 haftalık rehabilitasyon ile yürüyüş ve denge eğitimi dahil kişiselleştirilmiş yoğun hareket terapisi hareket ve bilişsel becerileri önemli ölçüde iyileştirebilir, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini yükseltebilir.

Tüm hastalar için mobilizasyon ve aktif kalma çok önemli bir rol oynar. Birçok hasta bize dengesiz bir yürüyüşle gelir. Burada denge eğitimine odaklanıyoruz çünkü bu, yürümeyi ve ayakta durma stabilitesini geliştirir ve böylece düşme riskini azaltır. Yine, Yaygın bir sorun, ilaç veya beyin stimülasyonu ile düzeltilmesi zor olan “yürüyüşün donması” (yürürken ani durma) sorunudur. Rehabilitasyonun çok yardımcı olabileceği önemli bir durum da budur.

Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon uygulaması nasıl yapılıyor?

Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon uygulaması, öncelikle hastanın durumunun değerlendirilmesiyle başlar. Tedavinin başlamadan önce, hastanın hareket kabiliyeti, denge, koordinasyon ve güçlü ve zayıf yönleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir tedavi planı oluşturulur.

Tedavide, robotik cihazlar kullanılarak hastaların ihtiyaç duyduğu hareket kabiliyetleri, denge ve koordinasyon becerileri geliştirilir. Örneğin, bir kol veya yürüme robotu, hastanın bacak ve kol kaslarını güçlendirmek için çeşitli egzersizler yapmasını sağlar. Sanal gerçeklik uygulamaları, Parkinson hastalarının günlük aktivitelerini yaparken karşılaştıkları zorlukları simüle etmek için kullanılır. Bu sayede hastalar, gerçek hayatta karşılaşacakları zorluklara hazırlanabilirler.

Tedavi süresince hastanın ilerlemesi takip edilir ve tedavi planı gerektiğinde değiştirilir. Bu sayede hastanın tedavi sürecinde en etkili sonuçları alması sağlanır.

ARA